Digital lollapalooza

over de invloed van internet op ons leven

Digital detox

Camp Grounded

Internet is geweldig, maar het heeft ook een schaduwzijde. Het valt niet te ontkennen dat we met zijn allen erg vatbaar zijn voor de verleidingen van de digitale wereld en dan met name voor de smartphone. Mensen geven toe dat ze gek worden van de constante stroom aan bliepjes en andere geluidjes die het apparaat produceert, maar dat ze tegelijkertijd ook niet de verleiding kunnen weerstaan om hun smartphone te bekijken.

Wat cijfers om dit te illustreren. Uit  onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon zijn smartphone 150 keer per dag controleert Zo’n 58% van de smartphoner-gebruikers controleert zijn telefoon op zijn minst ieder uur en een groot aantal daarvan doet dat ook nog in bed of in de badkamer. En als we aan het eten zijn, bekijkt 30% de telefoon. Zelfs in het verkeer heeft 24% van de automobilisten meer oog voor zijn telefoon dan de tegenliggers. Ten slotte geeft 73% van de ondervraagden toe dat ze in paniek raken als ze hun telefoon zouden verliezen.

Nomophobia

Mensen die dit gedrag vertonen, leiden volgens experts aan iets wat nomophobia wordt genoemd – no mobile phone phobia. Oftewel, de intense angst om niet verbonden te zijn, omdat je smartphone niet binnen handbereik is. Psychologen zien dan ook een zorgwekkende ontwikkeling; een groeiende obsessie bij mensen die liever met hun smartphone in de weer zijn dan met mensen van vlees en bloed communiceren.

Deze digitale verslaving, want daar kun je wel van spreken, eist steeds meer slachtoffers. Een paar maanden geleden is in de Amerikaanse staat Pennsylvania een psychiatrisch ziekenhuis niet voor niets begonnen met een dagbehandeling voor patiënten die een zware internetverslaving hebben. Het gaat om een vrijwillig, tien dagen durend programma dat gebaseerd is op programma’s voor drugs- en alcoholverslaving.

De laatste tijd groeit steeds meer het besef dat we met zijn allen wel erg in de ban zijn van onze smartphone en dat het wel wat minder kan. Zo riep Randi Zuckerberg, inderdaad de zus van en voormalig hoofd marketing van Facebook, in Wired op dat het tijd is voor een zogeheten digital detox. “Mensen moeten beseffen dat de smartphone een geweldig apparaat is, maar dat wij bepalen hoe we ermee omgaan en niet andersom.”

Een voorbeeld van die tegenbeweging is bijvoorbeeld de app Digital detox waarmee je jouw smartphone voor een bepaalde tijd kunt uitschakelen. Tijdens deze detox is alle functionaliteit van het toestel uitgeschakeld. Pas als de ingestelde tijdsduur van de detox is verstreken, werkt je toestel weer.

Op hun website geven de makers van de app ook enkele suggesties voor wat de gebruikers van de app kan doen met al de vrije tijd die ze plotseling tot hun beschikking hebben. “Leer een muziekinstrument bespelen, lees een boek, breng wat tijd door met je vrienden of begin een revolutie.”

Ook cafés en restaurants nemen maatregelen om het gebruik van smartphones aan banden te leggen. Zo duiken er steeds vaker bordjes op die bezoekers oproepen om hun telefoon niet te gebruiken. In tal van steden in Amerika zijn er cafés waar Device Free Drinks worden gehouden. Een soort happy hours waar smartphones niet zijn toegestaan.

Detox-weekend

Is dat allemaal nog niet afdoende, dan kun je ook nog op een detox-weekend. Op 2,5 uur rijden van San Francisco bevindt zich Camp Grounded, een zomerkamp waar volwassen die verslaafd zijn aan hun smartphone drie dagen kunnen doorbrengen, zonder dat ze gebruik kunnen maken van telefoon, computer of tablet. Die moet je bij het inchecken verplicht inleveren. Onder het motto ‘disconnect to reconnect‘ is het de bedoeling dat de deelnemers minder afhankelijk worden van hun smartphone en weer interesse gaan tonen voor de medemens.

Bij mijn voetbalelftal is een zomerkamp nog niet nodig, maar we hebben inmiddels wel de volgende regel toegepast. Iedereen legt tijdens de nazit van het voetballen zijn telefoon midden op tafel en het eerste uur mag niemand zijn telefoon gebruiken. Doe je dat wel, dan moet je het hele team een rondje geven. Dat werkt bijzonder goed kan ik je vertellen en het is bovendien veel gezelliger.

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht was geplaatst op februari 7, 2014 door in Internet en getagd als .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 164 andere abonnees
februari 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728